Γούρια πλεξούδα

γούρια πλεξούδα DIY

Tutorial – Γούρια πλεξούδα – Κατασκευή βήμα – βήμα

Κορδόνι για γούρια

Για να φτιάξουμε ένα μεγάλο γούρι μήκους 50 εκατοστών περίπου, χρειαζόμαστε 4 κορδόνια πάχους 2 χιλιοστών ή και περισσότερο, ένα κεντρικό στοιχείο – φυλαχτό, χάντρες, και διάφορα μοτίφ – σύμβολα καλοτυχίας.

Κόβουμε λοιπόν 4 κομμάτια κορδόνι (για τις ανάγκες του tutorial, και για να γίνει ποιο εύκολη η κατανόηση του, χρησιμοποιήθηκαν εδώ 4 κορδόνια διαφορετικού χρώματος το καθένα) και τα σταθεροποιούμε με ένα λαστιχάκι, αφήνοντας 30-40 εκατοστά στη μια πλευρά και το υπόλοιπο στην άλλη.

Αρχίζουμε να πλέκουμε κοτσίδα τα κορδόνια μας, όπως φαίνεται στην εικόνα.

Το μήκος της πλεξούδας μας, θέλουμε να είναι περίπου 7-10 εκατοστά

δεσιμο γουρια
πλεξούδα για γούρι DIY

Αρχίζουμε να πλέκουμε κοτσίδα τα κορδόνια μας, όπως φαίνεται στην εικόνα. Το μήκος της πλεξούδας μας, θέλουμε να είναι περίπου 7-10 εκατοστά.

κατασκευη χειροποιητα γουρια

Πλέκουμε και πάλι τα κορδόνια μας, χρησιμοποιώντας 2 κορδόνια ίδιου χρώματος, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες κάτω.

πλεξούδα για γούρι DIY
πλεξούδα για γούρι DIY
πλεξούδα για γούρι DIY
Κατασκευή γουριών πλεξούδα

Όταν η πλεξούδα μας αποκτήσει το επιθυμητό μήκος (συνήθως 15-20 εκατοστά), τη σταθεροποιούμε με ένα δέσιμο χρησιμοποιώντας ένα από τα κορδόνια.

Αφαιρούμε το λαστιχάκι και με ένα λεπτό κορδελάκι στηρίζουμε – με κόμπο – το πάνω και το κάτω μέρος της κοτσίδας μας, και αρχίζουμε τη διακόσμηση του γουριού.

Στο πάνω μέρος (και κάτω από τη θηλιά) βάζουμε το κεντρικό στοιχείο του γουριού (εδώ ένα σπιτάκι) και στα ελεύθερα κορδόνια περνάμε χάντρες, σε διαφορετικά μήκη και τις σταθεροποιούμαι με κόμπο.

Με κρικάκι, προσαρμόζουμε στους κόμπους τα διάφορα φυλαχτά, κόβουμε τα περισσεύματα των κορδονιών, δένουμε φιόγκους τις κορδελίτσες μας, και … το γούρι μας είναι έτοιμο.

Γούρια πλεξούδα για πόρτα
Γούρια και φυλαχτά tutorial

Η πλεξούδα σχηματίζει το «&», που είναι σύμβολο του απείρου. Από μόνη της λοιπόν, αποτελεί φυλαχτό, ώστε οι ευχές του γουριού μας να κρατήσουν για πάντα, ενώ κάποιοι θεωρούν πως με τους κόμπους «δένουμε» τις ευχές στο γούρι…

Καλή επιτυχία!