Decoupage σε κεραμίδι

Tutorial κεραμιδι decoupage 6
Tutorial κεραμιδι decoupage
κεραμίδι decoupage
κεραμίδι decoupage

Decoupage με ριζόχαρτο σε κεραμίδι

Το Decoupage είναι μια τεχνική κατά την οποία εφαρμόζουμε πάνω σε μια επιφάνεια (π.χ. ξύλο, μέταλλο, κεραμικό) χαρτί με κάποια εικόνα και διανθίζουμε τη διακόσμησή του με ζωγραφική, βερνίκια ή/και κολλάζ

Το χαρτί μπορεί να είναι ένα απλό χαρτί, χαρτοπετσέτα ή ριζόχαρτο

Tutorial κεραμιδι decoupage 1

Για τη συγκεκριμένη κατασκευή:

Αρχικά επιλέγουμε το κεραμίδι μας, το καθαρίζουμε από σκόνες ή/και υπολείμματα οικοδομικών υλικών, το τρυπάμε (αν θέλουμε) και το ασταρώνουμε για να κλείσουν οι πόροι. Τα κεραμίδια της φωτογραφίας είναι βυζαντινού τύπου, αλλά στο εμπόριο μπορεί κανείς να βρει πληθώρα σχημάτων και μεγεθών, ανάλογα με το θέμα που θέλει να αποτυπώσει και τη χρήση για την οποία προορίζεται το κεραμίδι (διακοσμητικό, φωτιστικό κήπου κλπ).

Αφήνουμε το αστάρι να στεγνώσει.

Επιλέγουμε την εικόνα που θέλουμε για το κεραμίδι, και την τυπώνουμε σε ριζόχαρτο, σε lazer εκτυπωτή (οι inkjet εκτυπώσεις ξεβάφουν με το νερό και είναι ακατάλληλες για αυτή τη χρήση). Κόβουμε την εικόνα και κρατάμε μόνο το ωφέλιμο της εκτύπωσης μας.

Tutorial κεραμιδι decoupage 2

Όταν στεγνώσει το αστάρι, περνάμε ένα χέρι πλαστικό (ακρυλικό) χρώμα σε ανοιχτόχρωμη απόχρωση (λευκό, εκρού ή μπεζ). Σκοπός της ενέργειας μας αυτής είναι να αναδείξουμε την εικόνα από το ριζόχαρτο. Στα σκούρα χρώματα οι εικόνες από το ριζόχαρτο σχεδόν εξαφανίζονται…

Όταν στεγνώσει το χρώμα, περνάμε (με πινέλο) ένα χέρι κρυσταλλιζέ κόλλα στο κεραμίδι (π.χ. ατλακόλ) αρκετά αραιωμένη (περίπου 3 μέρη κόλα και 2 μέρη νερό). Στη συνέχεια, και πριν στεγνώσει η κόλλα, βουτάμε το ριζόχαρτο στο νερό (ώστε να μαλακώσει) κι έπειτα το τοποθετούμε πάνω στο κεραμίδι, στο σημείο που θέλουμε να φαίνεται η εικόνα. Το πιέζουμε ώστε να εφάπτεται καλά στο κεραμίδι κι αφαιρούμε τυχόν φυσαλίδες που σχηματίζονται κάτω από το χαρτί.

Tutorial κεραμιδι decoupage 3

Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τα περισσεύματα κόλλας γύρω από το ριζόχαρτο κι αφήνουμε το κεραμίδι να στεγνώσει (ανάλογα με την εποχή, από δύο έως και οκτώ ώρες).

Tutorial κεραμιδι decoupage 4

Τώρα μπορούμε να ασχοληθούμε με τη διακόσμηση του κεραμιδιού γύρω από την εικόνα και την ενσωμάτωση του μοτίβου σε μια ενιαία σύνθεση. Επιλέγουμε ακρυλικά χρώματα και χρωματίζουμε το κεραμίδι μας. (Για τα κεραμίδια αυτά έχω αναμίξει μπλε, λευκό, πράσινο και κίτρινο σε διάφορες αναλογίες).

Όταν τελειώσουμε με το χρώμα, αφήνουμε και πάλι το κεραμίδι να στεγνώσει (1-2 ώρες).

Tutorial κεραμιδι decoupage 5

Στη συνέχεια, με κρυσταλλιζέ κόλλα μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα διακοσμητικά στη σύνθεσή μας και να της δώσουμε μια τρίτη διάσταση: το βάθος. Προσθέτουμε λοιπόν όστρακα, κορδέλες, κλαδάκια ή ότι άλλο θέλουμε. Η κόλλα μας όσο τη δουλεύουμε είναι λευκή, αλλά όταν στεγνώσει γίνετε διάφανη. Αν παρόλα ταύτα θέλουμε (και ταιριάζει στη σύνθεσή μας) μπορούμε μετά την τοποθέτηση των μεγάλων αντικειμένων να ρίξουμε λίγη άμμο, χρυσόσκονη ή και ψιλές χαντρούλες, που θα κολλήσουν στις μικρές σταγόνες κόλλας που περισσεύουν γύρω από τα μεγάλα μας αντικείμενα.

Αφήνουμε το κεραμίδι μας να στεγνώσει καλά. Ο χρόνος εξαρτάται κι από τις καιρικές συνθήκες, αλλά καλό είναι να περάσει μια μέρα…

Tutorial κεραμιδι decoupage 6

Όταν το κεραμίδι στεγνώσει, περνάμε ένα χέρι βερνίκι για πέτρες (σε spray ή με πινέλο). Το βερνίκι μπορεί να είναι σατινέ (ματ) ή γυαλιστερό, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όταν στεγνώσει το κεραμίδι μας είναι έτοιμο για να διακοσμήσει όποια γωνιά του σπιτιού ( ή του μπαλκονιού) μας θέλουμε

Καλή επιτυχία!