Φτιάχνω μόνος μου σελιδοδείκτες για τα σχολικά βιβλία

Φτιάχνω μόνος μου σελιδοδείκτες για τα σχολικά βιβλία

Φτιάχνω μόνος μου σελιδοδείκτες για τα σχολικά βιβλία

Οι σελιδοδείκτες στα σχολικά βιβλία, πέραν του ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμοι, σηματοδοτώντας την τελευταία σελίδα ενδιαφέροντος, δίνουν παράλληλα μια πιο ανάλαφρη αίσθηση στο βιβλίο, κάνοντας το πιο ευχάριστο για τα παιδιά. Παράλληλα είναι ένας ευχάριστος τρόπος να περάσουμε δημιουργικό χρόνο μαζί με τα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να προσαρμοστούν ομαλά στις σχολικές τους υποχρεώσεις, μετά την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για να φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά του σελιδοδείκτες για τα βιβλία τους.

Κορδέλες και υλικά για να φτιάξεις σελιδοδείκτες
Σελιδοδείκτες με κορδέλες

Χρησιμοποιώντας κορδέλες τις αρεσκείας μας, σφυχτηράκια και μικρά μεταλλικά στοιχεία της επιλογής μας, μπορούμε να φτιάξουμε μοναδικούς σελιδοδείκτες για βιβλία και τετράδια.

Αφού επιλέξουμε την κορδέλα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, διαλέγουμε ένα σφυχτήρα με πλάτος που ταιριάζει στην κορδέλα μας.

Μετράμε το μήκος του βιβλίου ή του τετραδίου για το οποίο προορίζουμε το σελιδοδείκτη, και κόβουμε κορδέλα με το διπλάσιο + 1cm μήκος. Αυτό σημαίνει ότι αν το βιβλίο είναι 20cm, εμείς θα χρειαστούμε 41cm κορδέλα

Βάζουμε την κορδέλα στο σφυχτήρα, και πιέζουμε με το πενσάκι. (Αν η κορδέλα που επιλέξαμε είναι συνθετική (π.χ σατέν ή οργάντζα) είναι καλό να την κάψουμε ελαφρώς στην άκρη για να εμποδίσουμε το ξέφτισμα).

Χρησιμοποιώντας ένα κρικάκι, κρεμάμε από το σφυχτηράκι μας ένα μεταλλικό ή άλλο στολιδάκι της επιλογής μας (π.χ. μια μπαλαρίνα, μια πεταλούδα, ένα παιδάκι, κλπ)

Οι σελιδοδείκτες αυτού του τύπου δεν σταθεροποιούνται στο οπισθόφυλλο, αλλά αγκαλιάζουν μία ή περισσότερες σελίδες.

Σελιδοδείκτες με πλαστικοποιημένη κορδέλα
Σελιδοδείκτες με πλαστικοποιημένη κορδέλα, φούντα και χάντρες

Μια πολύ πρακτική επιλογή για να φτιάξουμε σελιδοδείκτες, είναι η πλαστικοποίηση 😉

Συνήθως επιλέγουμε κορδέλες με πλάτος 1,5cm – 4cm. 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δαντελένιες κορδέλες, καρό κορδέλες ή εμπριμέ κορδέλες με διάφορα σχέδια (π.χ. πεταλούδες, μονόκερους, φλαμίνγκο, ινδιάνικα σχέδια, κλπ)

Αφού κόψουμε τις κορδέλες στο επιθυμητό μήκος, πηγαίνουμε στο βιβλιοπωλείο/ φωτοτυπάδικο της γειτονιάς μας και τους ζητάμε να μας τις πλαστικοποιήσουν.

Φροντίζουμε ώστε η πλαστικοποίηση, στην πάνω πλευρά του σελιδοδείκτη, να αφήνει περίπου 1cm κενό, ώστε να μπορέσουμε να τρυπήσουμε με το διακορευτεί χωρίς να καταστρέψουμε την πλαστικοποίηση.

Στολίζουμε τους σελιδοδείκτες, περνώντας από την τρυπούλα μια κορδελίτσα της επιλογής μας ή και με φουντίτσα και χαντρούλες στα χρώματα του σελιδοδείκτη

Οι σελιδοδείκτες αυτού του τύπου δεν σταθεροποιούνται στο οπισθόφυλλο και είναι πιο βολικοί για βιβλία (σχολικά, λογοτεχνικά κλπ)

Στολίζουμε τους σχολικούς συνδετήρες
Διακόσμηση σε σχολικούς συνδετήρες

Οι συνδετήρες, είναι ο απλούστερος και πιο συνηθισμένος “σελιδοδείκτης” στις μέρες μας, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να τους δώσουμε το προσωπικό μας στιλ διακοσμώντας τους με διάφορους τρόπους.

Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε λεπτό αλυσιδάκι και να τους στολίσουμε με μικρά μεταλλικά διακοσμητικά και χαντρούλες.

Χρησιμοποιούμε μικρό μήκος αλυσίδας και μικρές (ή και πλακέ) χάντρες, για να είναι πιο εύχρηστοι οι σελιδοδείκτες μας.

Οι σελιδοδείκτες αυτού του τύπου είναι πρακτικοί για βιβλία (σχολικά, λογοτεχνικά κλπ)

Χρωματιστοί συνδετήρες με πολύχρωμα φουντάκια

Ένας ακόμη απλός και γρήγορος τρόπος για να στολίσουμε τους συνδετήρες μας, είναι χρησιμοποιώντας πολύχρωμες φουντίτσες, όπως φαίνονται στη φωτογραφία.

Οι σελιδοδείκτες με διαφορετικά χρώματα, είναι ένας πρακτικός τρόπος για βιβλία με διάφορα θέματα ή κεφάλαια στα οποία θέλουμε να κάνουμε εύκολη αναζήτηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *