Ένα απλό καλαθάκι, όταν διακοσμηθεί κατάλληλα, μπορεί να γίνει ένα πολύ όμορφο καλαθάκι για τα μαρτυρικά της βάπτισης.
Αρχικά διαλέγουμε το μέγεθος και το σχήμα που επιθυμούμε να έχει το καλαθάκι.
Χρειαζόμαστε επίσης λίγη φαρδιά σατέν κορδέλα, μισό μέτρο σατέν ύφασμα 45 εκατοστών, περίπου 1,5 μέτρο σατέν κορδέλα 4 εκατοστών και 2 μέτρα κορδόνι χοντρό (1 – 1,5 εκατοστό διάμετρο).
Παίρνουμε ένα σφουγγάρι και το κόβουμε στο επιθυμητό μεγεθος, για να μπει μέσα στο καλαθάκι και να μειώσει λίγο το βάθος του. Το σφουγγαράκι αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να καρφιτσώσουμε αργότερα επάνω του τα μαρτυρικά.
Το σφουγγάρι κόβεται εύκολα με ένα ψαλίδι ή/και έναν κόφτη.
Εδώ χρειάστηκε να κοπεί δύο φορές το σφουγγάρι, μια κάθετα (στη μέση) και μια εγκάρσια για να μειωθεί το πάχος του.
Στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε μια λευκή φαρδιά σατέν κορδέλα 20 εκατοστών και τυλίξαμε σαν δωράκι το σφουγγάρι, ώστε
να μην ενοχλεί το ροζ χρώμα του την κατασκευή.
Έπειτα κολλήσαμε το “δωράκι” στη βάση του καλαθιού.
Στη συνέχεια παίρνουμε το σατέν ύφασμα (μισό μέτρο περίπου) και κολλάμε αρχικά τις τέσσερις γωνίες του, στην περίμετρο του καλαθιού.
Έπειτα κολλάμε και τα ενδιάμεσα διαστήματα. Φροντίζουμε τα ξέφτια και οι ατέλειες να είναι προς τα μέσα.
(Το ιδανικό θα ήταν να γάζωνε κανείς το ύφασμα, αλλά αυτό είναι μάλλον περιττό για μια τέτοια κατασκευή)
Κολλάμε το ύφασμα ώστε να κάνει πτυχώσεις, γιατί όταν αδειάσει από μαρτυρικά το καλαθάκι μας, δεν θα είναι ωραίο να φαίνεται και άδειο!
Έπειτα παίρνουμε την σατέν κορδέλα των 4 εκατοστών και την κολλάμε στη εξωτερική περίμετρο του καλαθιού.
Φροντίζουμε να δημιουργούμε πτυχώσεις ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι σαν το καλάθι να φοράει ένα “φουστανάκι”. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται πιθανές ατέλειες στο καλαθάκι, αλλά και στον τρόπο που κολλάμε την κορδέλα σε αυτό, ενώ το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
(Συχνά με ρωτούν αν πρώτα γαζώνω την κορδέλα ώστε να κάνει πτυχώσεις, πράγμα βέβαια που θα ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρο και θα ανέβαζε το κόστος του προϊόντος).
Στο σημείο που ενώνονται τα άκρα της κορδέλας, διπλώνουμε και κολλάμε προς τα μέσα, ώστε να κρύψουμε κατά το δυνατό το σημείο της κόλλησης.
Και ήρθε η στιγμή για την τελευταία πινελιά!
Παίρνουμε το κορδόνι και ξεκινάμε να το κολλάμε στο σημείο που ενώνονται οι άκρες της σατέν κορδέλας, περιμετρικά στο καλαθάκι, ενώ φροντίζουμε το σημείο κόλλησης να είναι πάντα εκείνο που ενώνονται το εσωτερικό ύφασμα και η κορδέλα.
Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται η όποια ατέλεια στο σημείο ένωσης των υφασμάτων.
Όταν ολοκληρώσουμε τον κύκλο, κόβουμε το κορδόνι και φτιάχνουμε ένα φιόγκο από το ίδιο υλικό, και τον κολλάμε στο σημείο ένωσης.
Ο λόγος που προτείνουμε ξεχωριστό φιόγκο, είναι για να γίνει πιο λεπτό το σημειο ένωσης (αν ο φιόγκος γίνονταν χωρίς να κοπεί το κορδόνι, τότε θα γίνονταν ένας λίγο πιο χοντρός κόμπος, που δύσκολα θα ταίριαζε σε μια τόσο μικρή κι αέρινη κατασκευή.
Αν το κορδόνι που χρησιμοποιείται ξεφτάει, μην ξεχάσετε να βάλετε λίγη κόλλα στις άκρες του, ή να δέσετε ένα κομπάκι ή ακόμη και να κρεμάσετε μια χάντρα.
Αυτός είναι ένας απλός τρόπος διακόσμησης ενός οποιουδήποτε καλαθιού ή ακόμη και κουτιού για τα μαρτυρικά της βάπτισης.
Μπορεί κανείς από εδώ και πέρα να το εμπλουτίσει ανάλογα με τη φαντασία του, με ανθάκια, περισσότερες κορδέλες, χάντρες ή ότι άλλο μπορεί να φανταστεί.
Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε υλικά για να διακοσμήσετε το δικό σας μοναδικό καλαθάκι ή/ και να παραγγείλετε σύμφωνα με το δικό σας γούστο ένα σχέδιο για το δικό σας χειροποίητο καλαθάκι.