Παιχνίδι ή χορός : Τι είναι τελικά το γαϊτανάκι;

Αποκριάτικο γαϊτανάκι με πολύχρωμες κορδέλες

Τι είναι τελικά το γαϊτανάκι : Παιχνίδι ή Χορός;

Το γαϊτανάκι είναι ένα αποκριάτικο έθιμο. Ένα χορευτικό παιχνίδι, με το οποίο γεμίζουν χρώματα και γέλια οι πλατείες. Κυριαρχεί στα αποκριάτικα έθιμα της χώρας μας, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που θα το συναντήσουμε και σε παιδικά party, κατασκηνώσεις κλπ.

Γαϊτανάκι με πολύχρωμες κορδέλες

Πού έχει τις ρίζες του το γαϊτανάκι;

Το γαϊτανάκι αποτελεί παραδοσιακή γιορτή αγροτικών κυρίως περιοχών. Σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζει το πνεύμα συναδέλφωσης, αγάπης και ομόνοιας.

Ο παραδοσιακός αυτός χορός, πέρασε στη χώρα μας από τους πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη χαρά στη λύπη, από το χειμώνα στην άνοιξη, από τη ζωή στο θάνατο, αλλά και το αντίθετο.

Η λέξη “γαϊτανάκι” προέρχεται από την μεσαιωνική λέξη “γαϊτάνιν” που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, κορδέλα.

αποκριάτικο γαϊτανάκι

Πως κατασκευάζεται το γαϊτανάκι;

Πολύχρωμες κορδέλες, δένονται σε κεντρικό κοντάρι.

Οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι/ χορευτές πλέκουν χορεύοντας με συγκεκριμένες κινήσεις γύρω από το στύλο, το γαϊτανάκι. Με τον χορό τους φτιάχνουν μια πολύχρωμη πλεξούδα από κορδέλες.

Πως παίζεται το γαϊτανάκι; 

Σύμφωνα με την παράδοση, για το γαϊτανάκι χρειάζονται 13 άτομα. Ένας κρατάει το στύλο στο κέντρο. Από το στύλο κρέμονται 12 κορδέλες και κάθε κορδέλα την κρατάει ένας χορευτής.
Οι χορευτές γυρίζουν κυκλικά γύρω από το στύλο. Κατά διαστήματα, αλλάζουν τον τρόπο που κινούνται στον κύκλο τους, και με τα βήματα τους πλέκουν τις κορδέλες σε όμορφες κοτσίδες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο κύκλος στενεύει και οι κορδέλες τυλίγονται γύρω από το στύλο. Ο χορός συνεχίζεται μέχρι τη στιγμή που ο στύλος μετατρέπεται σε μια πολύχρωμη πλεξούδα.
Τότε αλλάζει κατεύθυνση ο χορός, ξετυλίγοντας τις κορδέλες από το στύλο.
Τα γαϊτανάκια που στήνονται σε πλατείες την περίοδο της αποκριάς, χορεύονται από πολύ περισσότερους ανθρώπους, με πολύ κέφι και σπανίως ακολουθούνται κάποια χορευτικά βήματα, αλλά παρόλα ταύτα, υπάρχουν βήματα!
Σε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκαμε αυτά τα δυο σκίτσα με βήματα που μας βοηθούν να φτιάξουμε υπέροχες κοτσίδες στους στύλους και διαφορετικούς σχηματισμούς με τις κορδέλες μας
πως χορεύεται το γαϊτανάκι
πως χορεύεται το γαϊτανάκι
γαϊτανάκι τις απόκριες

Συμβουλή:

Αν βρεθείτε μπροστά σε ένα γαϊτανάκι … και περισσεύει μια κορδέλα και για εσάς, αρπάξτε τη χρωματιστή άκρη και μπείτε στο χορό!
Με βήματα ή χωρίς, είναι μια υπέροχη ευκαιρία να γίνουμε κι εμείς κομμάτι του πολύχρωμου κύκλου της ζωής!

Αυτές είναι μερικές από τις κορδέλες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ένα γαϊτανάκι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *