Φρούτα : Διατροφή και Διακόσμηση

καλάθι με πολύχρωμα φρούτα
Φρούτα και διακόσμηση
Τα φρούτα, είναι οι καρποί των φυτών και είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Η κατανάλωση 3-4 φρούτων ημερησίως είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Τα φρούτα εποχής είναι αυτά που κάθε φορά μας δίνουν το μέγιστο των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός μας εκείνη την εποχή του χρόνου.
Έτσι, τα πορτοκάλια για παράδειγμα είναι πλούσια σε βιταμίνη C (απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού το χειμώνα), ενώ τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πλούσια σε νερό (για την ενίσχυση της ενυδάτωσης του οργανισμού τους καλοκαιρινούς μήνες).
Τα χρώματα των φρούτων, συχνά μας “δείχνουν” και την περιεκτικότητα τους.
Έτσι έχουμε για παράδειγμα:
καρπούζι διακοσμημένο με καπέλο και ματάκια
  • το κόκκινο χρώμα σε καρπούζι, τομάτα, φράουλα, κεράσι κλπ που μας δείχνει πως οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια ουσία με έντονη αντιοξειδωτική δράση.
  • το μωβ ή βαθύ κόκκινο χρώμα σε σταφύλι, τομάτα κλπ που μας δείχνει ότι οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες, με αντιοξειδωτική δράση.
  • το πράσινο χρώμα σε λαχανικά όπως το σπανάκι και τις αγκινάρες, μας δείχνει ότι οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε σίδηρο και βιταμίνη C
  • το λευκό χρώμα σε μπανάνα, μήλο, αχλάδι κλπ μας δείχνει πως οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
Ανανάς διακοσμημένος με κορδέλα και ματάκια
  • το πορτοκαλί χρώμα σε πορτοκάλι, κολοκύθα, καρότο κλπ που μας δείχνει ότι οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε καροτενοειδή, ευεργετικά για το δέρμα και τα μάτια με αντισηπτική δράση.

Συμπερασματικά λοιπόν, φροντίζουμε η διατροφή μας να είναι “πολύχρωμη” ώστε να προσλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας!.

καλάθι με πολύχρωμα φρούτα
Εξαιτίας των υπέροχων χρωμάτων και σχημάτων τους, τα φρούτα και οι διάφοροι καρποί συχνά χρησιμοποιούνται και στη διακόσμηση, τόσο αποξηραμένα όσο και φρέσκα.
Γενικότερα για τη διακόσμηση προτιμώνται φρούτα που δεν είναι τελείως ώριμα και έχουν αυξημένη αντοχή σε θερμοκρασίες και κακοποιήσεις.
Έτσι ο ανανάς, το καρπούζι, οι καρύδες, τα μήλα, τα αχλάδια, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και οι κολοκύθες συμμετέχουν συχνά στη διακόσμηση.
Αντιθέτως, οι φράουλες, τα μούρα, οι μπανάνες, τα ακτινίδια κλπ χρησιμοποιούνται λιγότερο και μόνον εφόσον είναι σχετικά άγουρα, για να αντέξουν όσο το δυνατό περισσότερο.
καλάθι με καλοκαιρινά φρούτα

Συμπερασματικά λοιπόν, τα φρούτα εκτός από υπερτροφές που ενισχύουν τον οργανισμό μας και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του, είναι και υπέροχα εργαλεία διακόσμησης για το σπίτι, το party και το γιορτινό τραπέζι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *