Συχνές ερωτήσεις για τις μπομπονιέρες: Γιατί δίνουμε μπομπονιέρες σε γάμους και βαπτίσεις; Τι συμβολίζουν οι μπομπονιέρες; Πόσα κουφέτα βάζουμε στις μπομπονιέρες γάμου και βάπτισης;

οι μπομπονιέρες και η σημασία τους
Ο γάμος και η βάπτιση είναι δυο μοναδικές στιγμές στη ζωή του ανθρώπου και συνοδεύονται από διάφορα έθιμα, που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Ένα από αυτά είναι και η μπομπονιέρα.
Σε κάθε γάμο ή βάπτιση οι άνθρωποι συνήθως προσφέρουν ένα γλύκισμα στους καλεσμένους, τυλιγμένο με κάποιο όμορφο ύφασμα ή μέσα σε κάποιο κουτάκι, στολισμένο με κορδέλες και όχι μόνο. Παράλληλα συνοδεύεται από ένα μικρό αναμνηστικό, για να θυμούνται αυτό το τόσο ευχάριστο και μοναδικό γεγονός.
Σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε σχέδια, συνδυασμούς κι ιδέες σχετικά με τον στολισμό της μπομπονιέρας, και είναι ένα θέμα  για το οποίο αφιερώνουμε αρκετό χρόνο για την προετοιμασία του.
– Ποιος είναι όμως ο λόγος που συμβαίνει αυτό, και τι συμβολίζει τελικά;
Τι ακριβώς σημαίνει η λέξη “μπομπονιέρα”;

Αιώνες πριν, ο Λουδοβίκος, βασιλιάς της Γαλλίας έδινε ως ανταπόδοση στους καλεσμένους του ένα είδος δώρου, φτιαγμένο από κρύσταλλα , που περιείχε καραμέλες. Οι bon-bon, όπως ονομάζονται οι καραμέλες, έδωσαν το όνομα τους στο δώρο του Λουδοβίκου, που το ονόμαζε bobonierre. Η λέξη μπομπονιέρα σημαίνει «ένα μικρό κουτί ή δοχείο για καραμέλες», (Πηγή: ACT FREE)
μπομπονιέρα γάμου με γλυκό του κουταλιού

Τι συμβολίζει η μπομπονιέρα;

Η μπομπονιέρα αποτελεί τη μαρτυρία του γάμου ή της βάπτισης. Σύμφωνα με την παράδοση οι Ευρωπαίοι αριστοκράτες προσέφεραν γλυκά για να γιορτάσουν βαπτίσεις ή και γάμους και στην Αρχαία Ρώμη προσέφεραν φρούτα, καρπούς και πολύτιμα μέταλλα στους καλεσμένους για να τους ευχαριστήσουν για την παρουσία τους στο γεγονός.

Η σημασία της λέξης “μπομπονιέρα” είναι ένα μικρό δοχείο ή κουτί για ζαχαρωτά (καραμέλες). Αρχικά μπομπονιέρες μπορούσαν να προσφέρουν μόνον οι πλούσιοι. Αιτία γι΄ αυτό δεν ήταν μόνον το κόστος του δώρου αλλά και η υψηλή τιμή της ζάχαρης.

Κουφέτα για μπομπονιέρες γάμου και βάπτισης

Γιατί βάζουμε κουφέτα στις μπομπονιέρες της βάπτισης και τι συμβολίζουν;

Τον 13ο αιώνα, έγινε η πρώτη προσπάθεια επικάλυψης αμυγδάλων και φρούτων με ζάχαρη και μετά τη βιομηχανική επανάσταση, που η μαζική παραγωγή έγινε συμφέρουσα, η μπομπονιέρα με κουφέτα έγινε πλέον διαθέσιμη για όλες τις κοινωνικές τάξεις.

 Σύμφωνα με την παράδοση τα γλυκά κουφέτα (με σοκολάτα, ζάχαρη, φρούτα, αμύγδαλο κλπ) και τα ζαχαρωτά ή ακόμη και γλυκό του κουταλιού ή άλλα γλυκάκια προσφέρονται στις βαπτίσεις, για να γλυκάνουν τους καλεσμένους και αποτελούν ευχή για να έχει γλυκιά κι όμορφη ζωή το βρέφος.
– Πόσα κουφέτα βάζουμε στις μπομπονιέρες βάπτισης;
Τα κουφέτα στις μπομπονιέρες βάπτισης μπορεί να έχουν μονό αριθμό, που συμβολίζει τη μοναδικότητα της ημέρας που το βρέφος αποκτά όνομα, ή ζυγό αριθμό που συμβολίζει το μελλοντικό ζευγάρωμα του παιδιού – και τους απογόνους που θα κάνει.
Μπομπονιέρες γάμου και ο συμβολισμός τους
Τι συμβολίζουν τα κουφέτα στην μπομπονιέρα του γάμου;
 
Στους γάμους, τα κουφέτα (παραδοσιακά) είναι ανάμεικτα, μερικά γλυκά και μερικά με πυκραμύγδαλο. Τα γλυκά συμβολίζουν τις γλυκές στιγμές που μέλλεται να ζήσει το ζευγάρι, και τα πικρά τις δύσκολες στιγμές που έχει (αναπόφευκτα) η ζωή. Οι καλεσμένοι λαμβάνοντας την μπομπονιέρα (και τρώγοντας τα κουφέτα) δηλώνουν κατά έναν τρόπο ότι θα μοιραστούν και θα βοηθήσουν το ζευγάρι στις γλυκές ή δύσκολες στιγμές τους.
– Πόσα κουφέτα βάζουμε στις μπομπονιέρες γάμου;
Ο αριθμός των κουφέτων στο γάμο είναι μονός (αυστηρά) και δηλώνει τη μοναδικότητα του γεγονότος!
Η δημιουργική ομάδα του XeiroTexinma Lucas μπορεί να σας βοηθήσει στο σχεδιασμό και την κατασκευή της μπομπονιέρας που σας ταιριάζει. Σε εμάς θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε υλικά για μπομπονιέρες, όπως:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *