Μενταγιόν πιρούνια

Μενταγιόν μοτιφ με κουτάλια και πιρούνια

Φτιάχνω μόνη μου Μενταγιόν με Κουταλοπίρουνα

Τα κοσμήματα με χρηστικά αντικείμενα έχουν τις ρίζες τους βαθιά στην ανθρώπινη ιστορία. Η κατασκευή τους είναι συνήθως απλή. Εκείνο που τα κάνει εξαιρετικά είναι η ασυνήθιστη χρήση τους ως κοσμήματα και το πρωτότυπο της ιδέας. Για να επεξεργαστούμε τα κουταλοπίρουνά μας, και να τα μετατρέψουμε σε κοσμήματα, είναι πιο εύκολο να διαλέξουμε μαλακά πιρούνια – αυτά που είναι μάλλον άβολα για φαγητό. Με τον καιρό, και αφού εξασκηθούμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε την ίδια τεχνική και με ασημένια πιρούνια και κουτάλια, και τότε βέβαια θα έχουμε όχι μόνο μοναδικά αλλά και πολύτιμα κοσμήματα από τα χεράκια μας!

Μενταγιον κουταλοπίρουνα

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι: πιρούνια και κουτάλια, δύο πενσάκια, ένα μπολ με νερό, αναπτήρα, και ένα γκαζάκι – φλόγιστρο. .

Ανάβουμε το φλόγιστρο και κρατάμε το πιρούνι μας κοντά στη φλόγα, ώστε να πυρώσει το πρώτο δόντι. Όταν αυτό γίνει κόκκινο, το περιστρέφουμε με το πενσάκι μας, και του δίνουμε σχήμα. Φτιάχνουμε καμπύλες και γωνίες όπως μας αρέσει, θερμαίνοντας κάθε τόσο το πιρούνι στη φλόγα.

Προσοχή: Σε καμία περίπτωση δεν πιάνουμε το πυρακτωμένο μέρος με το χέρι!

Θερμαίνω το πιρούνι
Μενταγιόν με πιρούνι DIY

Προσεκτικά, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα δόντια του πιρουνιού μας. Όταν τελειώσουμε βουτάμε το πιρούνι μας στο μπολ με το νερό.

Ο δυνατός ήχος του νερού που δέχεται το πυρακτωμένο μέταλλο είναι φυσιολογικός. Σημειώστε ότι το πιρούνι είναι καυτό ακόμα κι όταν έχει χάσει το ερυθρό χρώμα της φωτογραφίας.

Βουτήξτε το στο νερό και αφήστε το για ένα λεπτό περίπου εκεί για να κρυώσει.

Κοσμήματα με κουτάλια και πιρούνια
Μοτιφ με κουταλοπίρουνα βήμα βήμα

Αφού φτιάξουμε τα πιρούνια μας, παίρνουμε έναν κόφτη για μέταλλα ή ένα πριόνι για σίδερο και κόβουμε τη λαβή τους.

Στη συνέχεια, τυλίγουμε το πιρούνι με μια πετσέτα, και με τη βοήθεια μιας πένσας, στρίβουμε το μέταλλο, ώστε να σχηματίσουμε τον κρίκο από όπου θα κρέμεται το μενταγιόν μας. Την πετσέτα τη χρησιμοποιούμε για να μη γδάρουμε το πιρούνι (ή το κουτάλι) με την πένσα.

φτιαχνω μόνος μου μοτιφ με κουταλια και πιρούνια

Σε ένα σφουγγάρι βάζουμε μαγειρική σόδα, και τρίβουμε τα πιρούνια, για να τα καθαρίσουμε από τη μαυρίλα που άφησε το φλόγιστρο.

Διακοσμούμε τα μενταγιόν μας όπως εμείς θέλουμε. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές ιδέες:

– Μπορούμε να τα ζωγραφίσουμε με ακρυλικά χρώματα για μέταλλο

– Μπορούμε να τους κολλήσουμε χάντρες/ φρούτα

– Μπορούμε να κολλήσουμε φωτογραφίες και να περάσουμε υγρό γυαλί

– Να χρησιμοποιήσουμε χρυσόσκονη, παγιέτες, στρας κλπ

– Να τα βάψουμε με βερνίκια ή και σμάλτα

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν και είμαστε έτοιμες για να τα χρησιμοποιήσουμε με…. τον εναλλακτικό τρόπο που μας υπαγορεύει η φαντασία μας!

Το tutorial αυτό έγινε στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την ιστοσελιδα LookAbout

Μενταγιόν μοτιφ με κουτάλια και πιρούνια