Συσκευασία πασχαλινές λαμπάδες

Πασχαλινές λαμπάδες και αμπαλάζ

Σύμφωνα με την παράδοση , η πασχαλινή λαμπάδα αποτελεί σύμβολο του φωτός που έφερε ο Χριστός νικώντας το θάνατο με την Ανάστασή του – αλλά και σύμβολο της Άνοιξης.  Με το φως της πασχαλινής λαμπάδας, ανάβουμε και τα υπόλοιπα κεριά, και με τον τρόπο αυτό συμβολίζουμε τη διαφώτιση των πιστών μέσω της επιστροφής του Ιησού στη ζωή και τη νίκη του επί του θανάτου.

Η λαμπάδα λοιπόν, αποτελεί ένα σημαντικό κι αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας μας για το Πάσχα, και η συσκευασία της είναι ιδιαίτερα σημαντική – τόσο για λόγους ασφάλειας κατά τη μεταφορά – όσο και για λόγους αισθητικής.

Η χαρά που κάνουν τα βαφτιστήρια μας μπροστά στη θέα ενός όμορφου πακέτου δεν συγκρίνεται με τίποτα!

Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που ένα υπέροχο δώρο μοιάζει… φτωχό εξαιτίας ενός πρόχειρου και βιαστικού αμπαλάζ.

συσκευασία λαμπάδας σε κουτί

Ας δούμε λοιπόν, μερικές από τις επιλογές που έχουμε για τη συσκευασία της πασχαλινής λαμπάδας:

Διαλέγουμε ένα κουτί σε παρόμοιο χρώμα με τη λαμπάδα μας – και στο σωστό μέγεθος

(Οι μεγάλες λαμπάδες έχουν συνήθως μήκος 40 – 42 εκατοστά). Κάτω από τη λαμπάδα μας και στα πλαϊνά της βάζουμε ένα μαλακό χαρτί ή ύφασμα για να την προστατεύσουμε από κραδασμούς κατά τη μεταφορά – αλλά και για να ομορφύνουμε την παρουσίασή της όταν θα ανοιχτεί το κουτί.

Στην περίπτωση αυτή, βάλαμε λίγο σατέν ύφασμα σε λευκό χρώμα – κι έτσι τονίσαμε το ροζ pastel της λαμπάδας.

Τέλος, κλείνουμε το κουτί, και τυλίγουμε με κορδέλες σε παρόμοια χρώματα και υφή με αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί για το στολισμό της λαμπάδας. Για το παράδειγμά μας βάλαμε ροζ οργάντζα και φούξια σατέν, και… μια μικρή κόκκινη πασχαλίτσα για να τονίσουμε το μήνυμα των ημερών.

συσκευασία λαμπάδας σε κουτί

Με αυτή τη λογική λοιπόν, χρησιμοποιούμε διαφορετικού χρώματος κουτιά και κορδέλες, για διαφορετικές λαμπάδες.

Καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του κουτιού παίζει το ποιος είναι ο τελικός αποδέκτης της λαμπάδας.

Πασχαλινές λαμπάδες που προορίζονται για δεσποινίδες ή νεαρές κυρίες, είναι ωραία ιδέα να έχουν στο φιόγκο τους ένα μικρό αξεσουάρ – που να διακοσμεί τη συσκευασία, ενώ παράλληλα είναι χρήσιμο για την κοπέλα. Στο παράδειγμά μας, βάλαμε ένα μεταλλικό χυτό μενταγιόν πασχαλίτσα, που μπορεί να φορεθεί  την ημέρα του Πάσχα από τη βαφτιστήρα μας.

Ενώ στην περίπτωση, με σιέλ καρρώ κουτί κι ένα μολυβάκι/ ζωάκι στο φιόγκο, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως πρόκειται για λαμπάδα ενός μικρού μπόμπιρα!

Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν το φιόγκο μας πιο… λαχταριστό για τα βαφτιστήρια κάθε ηλικίας.

συσκευασία λαμπάδας σε κουτί

Για ζωγραφιστές πασχαλινές λαμπάδες που ο όγκος τους δεν είναι μεγάλος και συνήθως αποτελούν μικρά καλλιτεχνήματα, προτιμάμε ένα  χάρτινο μπεζ ή ιδανικότερα ένα ξύλινο κουτί: κάνει τη λαμπάδα μας να φαίνεται προσεγμένη, χωρίς να έχει πολλά εφέ κι αντανακλάσεις που θα έκλεβαν την παράσταση από τη ζωγραφική της λαμπάδας .

Στο κάτω μέρος του κουτιού μπορούμε να βάλουμε λίγο μαλακό χαρτί ή ιδανικότερα λίγο χόρτο σε κραφτ/ μπεζ χρώμα, ώστε να προστατεύουμε και συγχρόνως να τονίζουμε την ομορφιά της λαμπάδας.

Για το κλείσιμο του κουτιού – κι ανάλογα με το ύφος της λαμπάδας – επιλέγουμε κορδόνια ή γκρο κορδέλες – σε χρώματα ανάλογα με το περιεχόμενο.

Για το παράδειγμά μας, κι επειδή η λαμπάδα μας έχει ζωγραφισμένο ένα φάρο, χρησιμοποιήσαμε τυρκουάζ κορδόνι και μια λευκή άγκυρα στο φιόγκο.

Πασχαλινές λαμπάδες που έχουν μεγάλο όγκο, όπως για παράδειγμα ένα μεγάλο παιχνίδι, συνήθως μπαίνουν σε πτυσσόμενα κουτιά λαμπάδας, που στο πίσω μέρος τους έχουν δυο ειδικές υποδοχές, για να στηριχθεί σταθερά το κερί σε αυτές, και στο μπροστινό τους μέρος έχουν σταθερή ζελατίνη/ παράθυρο ώστε να φαίνεται το σχέδιο της λαμπάδας. Για το παράδειγμά μας διαλέξαμε ένα μπεζ – ουδέτερο κουτί και για φιόγκο χρησιμοποιήσαμε ένα κομμάτι δαντέλα όμοιο με αυτό που έχει χρησιμοποιηθεί στο στολισμό της λαμπάδας. Στο κέντρο του βάλαμε μια μινιατούρα κουκλίτσας σε ροζ χρώμα, κι έτσι κάναμε το αμπαλάζ εξίσου «κοριτσίστικο» με τη λαμπάδα.

συσκευασία λαμπάδας

Όταν πρόκειται να μεταφέρουμε εμείς την πασχαλινή λαμπάδα στο βαφτιστήρι μας, τότε μπορούμε να τολμήσουμε λιγότερο ασφαλή και πιο εντυπωσιακό τρόπο συσκευασίας , όπως για παράδειγμα, να τυλίξουμε με ένα κομμάτι ύφασμα (π.χ. γάζα, τούλι, οργάντζα) σαν καραμέλα τη λαμπάδα μας, όπως φαίνεται στη φωτογραφία..

Αν ο χρόνος μας το επιτρέπει, τότε μπορούμε να γαζώσουμε μόνες μας ένα πουγκί, διαλέγοντας δύο διαφορετικά υφάσματα, και να συσκευάσουμε σε αυτό τη λαμπάδα μας.

συσκευασία λαμπάδας

Σε ένα μακρόστενο σελοφάν σακουλάκι βάζουμε ένα κομμάτι ύφασμα ή χαρτί σαν φόντο και μέσα σε αυτό βάζουμε τη λαμπάδα και το δένουμε με ανάλογες κορδέλες με αυτές που χρησιμοποιήσαμε για το στολισμό της.

.Με πουγκί,  καραμέλα ή σελοφάν, είναι ιδανικό να συσκευαστούν πασχαλινές λαμπάδες που θα μπουν σε μεγαλύτερο κουτί ή καλάθι με τα υπόλοιπα δώρα για το βαφτιστήρι μας, όπως π.χ. τσουρέκι, σοκολατένιο αυγό, παπουτσάκια κλπ