Φτιάχνω μόνος μου σάλτσα ντομάτας για το χειμώνα

Φτιάχνω μόνος μου σάλτσα ντομάτας
Για να φτιάξουμε σπιτική σάλτσα ντομάτας, το βασικότερο συστατικό που χρειαζόμαστε είναι ώριμες, καλής ποιότητας τομάτες. 
Η περίοδος παραγωγής της σάλτσας από ντομάτα ξεκινάει περίπου από τα μέσα Αυγούστου και διαρκεί μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη.
Αν δεν είμαστε από τους τυχερούς που έχουν το δικό τους μποστάνι, τότε μπορούμε να επισκεφτούμε την τοπική λαϊκή ή το μανάβη της γειτονιάς μας και να βρούμε υπέροχες ντομάτες για να φτιάξουμε τη σάλτσα μας. 
πλένουμε καλά τις ντομάτες
 
Επιλέγουμε ώριμες, λεπτόφλουδες ντομάτες και κατά προτίμηση χωρίς πολλά σπόρια. 
Με δεδομένο ότι 1 κιλό φρέσκες ντομάτες μας δίνει περίπου μισό κιλό σάλτσα, υπολογίζουμε την ποσότητα φρέσκιας ντομάτας που θα αγοράσουμε.
Βυθίζουμε τις ντομάτες στο νερό και τις πλένουμε καλά, ώστε να αφαιρεθούν χώματα και υπολείμματα από φυτοφάρμακα κλπ ξένα σώματα.
Βράζουμε τον πολτό ντομάτας

 

Κόβουμε τις ντομάτες μας στα 4, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις τρίβουμε ή τις πολτοποιούμε στο μίξερ.

Ρίχνουμε τον ντοματοχυμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε μια κουταλιά αλάτι για κάθε λίτρο ντοματοχυμού που έχουμε. 

Φτιάχνω μόνος μου σάλτσα ντομάτας

 

Βράζουμε τη σάλτσα μας για 2-3 ώρες σε μέτρια φωτιά, ώστε να φύγουν τα υγρά της ντομάτας. 
Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο λάδι στη σάλτσα μας (περίπου μισό λίτρο για κάθε 4 κιλά τομάτες)

.

Προετοιμάζουμε τα βαζάκια για τη σάλτσα

 

Μισή ώρα πριν να γίνει η σάλτσα μας βάζουμε τα πλυμένα, στεγνά και καθαρά βαζάκια και τα καπάκια τους, στο φούρνο – πάνω σε καθαρή πετσέτα – στους 100 – 120 βαθμούς Κελσίου.

Φτιάχνω μόνος μου σάλτσα ντομάτας για το χειμώνα

 

Όταν τελειώσουμε, βάζουμε τη ζεστή σάλτσα στα ζεστά βαζάκια μας και τα σφραγίζουμε καλά.
 
Τέλος, γυρίζουμε τα βαζάκια ανάποδα και τα αφήνουμε για 3-4 ώρες (να κρυώσουν τελείως). 
 
Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο λάδι, ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια της σάλτσας πριν σφραγίσουμε το βαζάκι.  
Υλικά για σπιτική σάλτσα ντομάτας

 

Για πιο πλούσια γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα μας και άλλα υλικά, όπως σκόρδο, κρεμμύδι, πιπεριά, πάπρικα, βασιλικό, δυόσμο, ρίγανη κλπ, ανάλογα με το γούστο και τις γεύσεις που αγαπάμε.
 
Ενδεικτικά (για να υπολογίσετε πόσες ντομάτες μπορεί να χρειαστείτε) με 4 κιλά ντομάτες γεμίσαμε 7 βαζάκια των 370ml, οπότε φτιάξαμε 2,600 λίτρα σάλτσα ντομάτας.
Φτιάχνω μόνος μου σάλτσα ντομάτας

 

Τέλος, διακοσμήσαμε τα βαζάκια μας με υφάσματα και κορδέλες και τα φυλάξαμε σε δροσερό ντουλάπι τους σπιτιού … μέχρι τη στιγμή της τελικής κατανάλωσης! 

Δείτε μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε και θα βρείτε στο XeiroTexnima Lucas: 

3.90
Κωδικός προϊόντος: 01.05.0148
Add to Wishlist
Add to Wishlist
Add to Wishlist
Add to Wishlist
2.4017.50
Κωδικός προϊόντος: 01.08.0133
Add to Wishlist
Add to Wishlist
5.10
Κωδικός προϊόντος: 01.07.0282
Add to Wishlist
Add to Wishlist
2.00
Κωδικός προϊόντος: 01.08.0313-1
Add to Wishlist
Add to Wishlist
5.00
Κωδικός προϊόντος: 01.05.0120
Add to Wishlist
Add to Wishlist
11.50
Κωδικός προϊόντος: 150-16
Add to Wishlist
Add to Wishlist

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *