Διαδικασία παραγωγής των κεραμικών μας

  Διαδικασία παραγωγής των κεραμικών μας

 Η διαδικασία παραγωγής των κεραμικών, απαιτεί υπομονή, χρόνους αναμονής και αρκετά στάδια για να φτάσουμε στο τελικό προϊόν, στη μαγική στιγμή που ανοίγουμε το καμίνι και βρισκόμαστε μπροστά στα αποτελέσματα των κόπων μας ...

clay1

Αρχικά έχουμε τη λάσπη - τον πηλό - εύπλαστο και μαλακό υλικό, ικανό να πάρει όποια μορφή θέλουμε (και μπορούμε) να του δώσουμε με τα χέρια μας.

 

clay3

Αφού λοιπόν πλάσουμε τα αντικείμενα μας, περιμένουμε 3-5 μέρες για να στεγνώσουν (το διάστημα αυτό εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες - με κρύο ή υγρασία στην ατμόσφαιρα οι μέρες αυξάνουν ανάλογα και με το μέγεθος των αντικειμένων).

Στη συνέχεια τα ξαναπιάνουμε στα χέρια μας, και με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι κάνουμε την επιφάνειά τους λεία και διορθώνουμε πιθανές ατέλειες στη μορφή τους.

 

 

 

clay2 Στη συνέχεια τα χρωματίζουμε με πυροχρώματα και τα βάζουμε στο καμίνι - όπου περνούν 15 ώρες περίπου και ψήνονται σε θερμοκρασία που φτάνει τους 1000 βαθμούς Κελσίου

clay4

Όταν τα κεραμικά μας έχουν περάσει από το πρώτο καμίνι, τα ονομάζουμε μπίσκουι κερμικά.

Τα πυροχρώματα σταθεροποιούνται μετά το πέρασμά τους από το καμίνι και η λάσπη μετατρέπεται στο γνωστό μας κεραμικό στοιχείο. 

clay5 Μετά το πρώτο "φούρνισμα" τα περνάμε με γυαλί (σκόνη που διαλύεται στο νερό και αποκτά το λευκό χρώμα που βλέπετε στη φωτογραφία)

 

Μετά την υάλωση, αντικείμενα μας περνούν για δεύτερη φορά τη διαδικασία του καμινιού για να αποκτήσουν την τελική τους μορφή

clay6              clay7

Μετά από αυτή - την πραγματικά πολύ σύντομη και απλοϊκή περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας των κεραμικών, καταλαβαίνεται ότι ανεξάρτητα από το πόσα κομμάτια θέλει να παράγει κανείς, είναι αδύνατο να έχουμε έτοιμο κεραμικό σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας...

... αλλά από την άλλη...

Είναι τόσο μεγάλη η ικανοποίηση κάθε φορά που ανοίγει κανείς το καμίνι.... τόσο ζεστά και κάθε φορά τόσο μοναδικά τα "καλούδια" που κρύβει μέσα του (!)

Πως φτιάχνουμε τις κεραμικές χάντρες;

 

clay8 Όπως κάθε τι χειροποίητο, έτσι κι αυτές, πλάθονται μία - μία με τα χέρια. Δημιουργούμε μικρά σφαιρίδια, τα τρυπάμε και περιμένουμε να στεγνώσουν. Στη συνέχεια τα παίρνουμε και τα χαϊδεύουμε απαλά με βρεμένο σφουγγάρι για να αποκτήσουν λεία επιφάνεια και να τελειοποιηθεί η μορφή τους.

 

Έπειτα τις παίρνουμε και τις βάζουμε στο καμίνι, στους 1000 βαθμούς κελσίου, για ένα βράδυ ...

clay9 Τέλος, περνάμε τις χάντρες με σμάλτο (και πάλι μία - μία) και τις τοποθετούμε στο ειδικό stand που βλέπετε στη φωτογραφία, και ξαναμπαίνουν στο καμίνι, στις ίδιες υψηλές θερμοκρασίες, για ακόμα μία νύχτα ...

 

και την επόμενη ημέρα, έχουμε πλέον έτοιμες τις κεραμικές χαντρούλες μας για να φτιάξουμε διαφόρων ειδών διακοσμητικά, γούρια και κοσμήματα!

Μπορείτε να δείτε τα κεραμικά μας εδώ  .

Για ειδικές παραγγελίες, μη διστάσετε να μας καλέσετε στο 210-6202134 ή στείλτε μας ένα mail στο decor@lucas.com.gr με το σχέδιο που σκέφτεστε και να δούμε μαζί πως μπορούμε να το υλοποιήσουμε!