Γούρια πλεξούδα

Γούρι πλεξούδα κλειδί

Tutorial –  Γούρια πλεξούδα – Κατασκευή βήμα – βήμα

Γούρι πλεξούδα κλειδί

Για να φτιάξουμε ένα μεγάλο γούρι μήκους 50 εκατοστών περίπου, χρειαζόμαστε 4 κορδόνια πάχους 2 χιλιοστών ή και περισσότερο, ένα κεντρικό στοιχείο – φυλαχτό, χάντρες, και διάφορα μοτίφ – σύμβολα καλοτυχίας.

tutorial good luck charms

 Κόβουμε λοιπόν 4 κομμάτια κορδόνι (για τις ανάγκες του tutorial, και για να γίνει ποιο εύκολη η κατανόηση του, χρησιμοποιήθηκαν εδώ 4 κορδόνια διαφορετικού χρώματος το καθένα) και  τα σταθεροποιούμε με ένα λαστιχάκι, αφήνοντας 30-40 εκατοστά στη μια πλευρά και το υπόλοιπο στην άλλη.

Κόμποι γούρι
Αρχίζουμε να πλέκουμε κοτσίδα τα κορδόνια μας, όπως φαίνεται στην εικόνα. Το μήκος της πλεξούδας μας, θέλουμε να είναι περίπου 7-10 εκατοστά
δεσιμο γουρια
 
Διπλώνουμε την πλεξούδα μας, ώστε να σχηματίσουμε μια θηλιά με την πλεξούδα μας, και τα στηρίζουμε με το λαστιχάκι, όπως φαίνεται στην εικόνα.
 
κατασκευη χειροποιητα γουρια
Γούρια tutorial

 

 

Πλέκουμε και πάλι τα κορδόνια μας, χρησιμοποιώντας 2 κορδόνια ίδιου χρώματος, όπως φαίνεται στην εικόνα αριστερά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όταν η πλεξούδα μας  αποκτήσει το επιθυμητό μήκος (συνήθως 15-20 εκατοστά), τη σταθεροποιούμε με ένα δέσιμο χρησιμοποιώντας ένα από τα κορδόνια.
Κατασκευή γουριών πλεξούδα
 

Αφαιρούμε το λαστιχάκι και με ένα λεπτό κορδελάκι στηρίζουμε – με κόμπο – το πάνω και το κάτω μέρος της κοτσίδας μας, και αρχίζουμε τη διακόσμηση του γουριού. Στο πάνω μέρος (και κάτω από τη θηλιά) βάζουμε το κεντρικό στοιχείο του γουριού (εδώ ένα σπιτάκι) και στα ελεύθερα κορδόνια περνάμε χάντρες, σε διαφορετικά μήκη και τις σταθεροποιούμαι με κόμπο.

Γούρια πλεξούδα για πόρτα

 

Με κρικάκι, προσαρμόζουμε στους κόμπους τα διάφορα φυλαχτά, κόβουμε τα περισσεύματα των κορδονιών, δένουμε φιόγκους τις κορδελίτσες μας, και … το γούρι μας είναι έτοιμο.

Γούρια και φυλαχτά tutorial

Η πλεξούδα σχηματίζει το «&», που είναι σύμβολο του απείρου. Από μόνη της λοιπόν, αποτελεί φυλαχτό, ώστε οι ευχές του γουριού μας να κρατήσουν για πάντα, ενώ κάποιοι θεωρούν πως με τους κόμπους «δένουμε» τις ευχές στο γούρι…

Καλή επιτυχία!