Στολισμός Πασχαλινής Λαμπάδας

Λαμπάδα τελική μορφή

Η διακόσμηση/ στολισμός της λαμπάδας για την Ανάσταση είναι μια ευχάριστη διαδικασία, και δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό.

Η χειροποίητη Πασχαλινή Λαμπάδα, εκτός από τέχνη και μεράκι κρύβει μέσα της και τα συναισθήματα του ανθρώπου που τη δημιούργησε.

Ας δούμε λοιπόν βήμα – βήμα έναν από τους τρόπους που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να διακοσμήση μια λαμπάδα για την Ανάσταση.

Λαμπάδα τελική μορφή

Για να φτιάξουμε τη λαμπάδα της φωτογραφίας θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

– Μία λαμπάδα

– Σφουγγαράκι με κάποια φιγούρα (π.χ. καρδούλα, λουλουδάκι, ζωάκι, κ.ά)

– Δύο μέτρα σατέν κορδόνι (ποντικοουρά), σε δύο χρώματα (από ένα μέτρο σε κάθε χρώμα).

– Δύο μέτρα οργάντζα κορδέλα 4 εκατοστών (από ένα μέτρο σε κάθε χρώμα).

– Για τη φατσούλα: Δύο ματάκια, μια χαντρούλα για μυτούλα, 10 εκατοστά σατέν κορδέλα 3 ή 6 χιλιοστών για το στοματάκι, 5 εκατοστά σύρμα πίπας για τα φρύδια και μια χαντρούλα πιπίλα.

– Ένα καπελάκι ψάθινο (μινιατούρα) και μια πασχαλίτσα ξύλινη.

– Ένα μικρό ανθάκι.

– Λίγη κόλλα.

Λαμπάδα, τα υλικά

 

 

 

 

Το σφουγγαράκι μας, αποτελείται από δύο κομμάτια: ένα μεγάλο/ περίγραμμα καρδιάς κι ένα μικρό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη φατσούλα μας.

 

Λαμπάδα δέσιμο 1οΑπλώνουμε τα υλικά μας στο τραπέζι, και παίρνουμε τη λαμπάδα στα χέρια μας. Τυλίγουμε με τον τρόπο που φαίνεται στη φωτογραφία το κορδόνι γύρω από τη λαμπάδα, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί η μια άκρη του.

 

Στη συνέχεια κάνουμε μια δεύτερη περιστροφή όπως φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία:

Λαμπάδα δέσιμο 2ο

 

 

 

 

 

 

Λαμπάδα δέσιμο 3ο

 

…κι έπειτα μια τρίτη.

Συνήθως αυτό είναι αρκετό για να σταθεροποιηθεί το κορδόνι στη λαμπάδα. Φροντίζουμε να σφίγγουμε αρκετά, γιατί στο στάδιο αυτό δεν χρησιμοποιούμε καθόλου κόλλα, κι επομένως όλη η στήριξη γίνεται με το σφίξιμο του κορδονιού.

 

 

Λαμπάδα στολισμός εμπρος οψηΤώρα που το κορδόνι έχει σταθεροποιηθεί, στηρίζω, στο επιθυμητό ύψος και με τον επιθυμητό τρόπο το σφουγγαράκι μου.

Στο σημείο αυτό σας θυμίζω πως θα πρέπει να απέχει ο στολισμός από τη φλόγα τουλάχιστον 5 εκατοστά, και στην περίπτωση αυτή, που έχουμε μεγάλη λαμπάδα (40 εκατοστά) και χρησιμοποιούμε οργάντζα (που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη κορδέλα) αφήνουμε 10 εκατοστά απόσταση από τη φλόγα.

Περιστρέφω λοιπόν το κορδόνι γύρω από τη λαμπάδα ξανά και ξανά, δίνω σχήμα, διακοσμώ και ταυτόχρονα στηρίζω τα στοιχεία που θέλω πάνω στο κερί.

Λαμπάδα στολισμός πίσω όψη

 

Αυτή είναι η πίσω όψη της λαμπάδας μας.

Στηρίζουμε προσωρινά το τελείωμα του κορδονιού με σελοτέηπ.

 

 

 

Λαμπάδα τελείωμα 1ο

Έπειτα στάζουμε μια σταγόνα κόλλα και κολλάμε την άκρη. Φροντίζουμε να κολλήσουμε κορδόνι με κορδόνι (ελάχιστες κόλλες “πιάνουν” πάνω στο κερί).

Επειδή η κόλλα αφήνει ένα σημαδάκι, διακοσμούμε το σημείο της κόλλησης (π.χ. με μια χαντούλα, ένα φιογκάκι ή/και ένα ανθάκι).

 

Στη φωτογραφία που ακολουθεί φαίνονται μερικά παραδείγματα:

Λαμπάδα τελείωμα 2ο

Λαμπάδα φιόγκος 1

 

Στη συνέχεια, περνάμε την κορδέλα γύρω από το κερί, και δένουμε έναν μεγάλο κι εντυπωσιακό φιόγκο.

 

Λαμπάδα φιόγκος 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν ξεχνάμε να φροντίσουμε τις άκρες της κορδέλας, είτε με οδοντωτό ψαλίδι είτε με το κοινό ψαλίδι. Είναι κρίμα να κάνει κανείς όμορφους κι εντυπωσιακούς φιόγκους και να αφήνει αφρόντιστες τις άκρες: τα ξέφτια έχουν έναν τρόπο να τραβούν τα βλέματα!

Το σφουγγαράκι μου, όπως σας είπα, είναι διπλό, δηλαδή το εσωτερικό μέρος της καρδούλας αφαιρείται και ξανατοποθετείται εύκολα.
Έτσι λοιπόν το αφαίρεσα, και με λίγη κόλλα πρόσθεσα:
πλαστικά ματάκια που κουνιούνται, φρύδια που τα έκανα με σίρμα πίπας, μια χαντρούλα μηλαράκι για μυτούλα, ένα φιογκάκι για στόμα και μια ακρυλική χάντρα σε σχήμα πιπίλας.
Λαμπάδα φατσούλα

Αφού τελείωσουμε με τη φατσούλα, την ξανατοποθέτούμε στη θέση της.

Πασχαλινή Λαμπάδα λίγο πριν το τέλος

Και για να δώσουμε λίγο “τύπο” στη φατσούλα μου, της πρόσθετουμε (πάλι με κόλλα) ένα ψάθινο καπελάκι, στο οποίο κόλλάμε μια ξύλινη πασχαλίτσα, το γούρικο εντομάκι της Λαμπρής!

 

Πασχαλινή Λαμπάδα: τελική μορφή

 

 

 

 

 

 

 

 

Καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση!

 

Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε υλικά για να διακοσμήσετε τη δική σας μοναδική λαμπάδα ή/ και να παραγγείλετε σύμφωνα με το δικό σας γούστο τη διακόσμηση για τις δικές σας Πασχαλινές Λαμπάδες.